Cubalah Dutch Lady Nutri Plan™ sekarang! Mohon sekarang Beli Sekarang

Susu ibu adalah yang terbaik untuk Si Manja anda

Pertubuhan Kesihatan Dunia mengesyorkan penyusuan ibu secara eksklusif bagi 6 bulan pertama Si Manja. Penyusuan menggunakan botol atau pemberian makanan dan minuman lain boleh memberi kesan negatif terhadap penyusuan ibu. Selepas berusia enam bulan, Si Manja perlulah diberikan makanan yang bersesuaian dengan umurnya disamping penyusuan ibu sehingga berumur dua tahun dan keatas. Dapatkan nasihat doktor sebelum memilih untuk menggunakan susu formula kanak-kanak atau sekiranya anda mengalami kesukaran berkenaan penyusuan ibu.Saya tidak bersetuju. Layari laman Friesland Campina.

Menetapkan masa menonton TV

Menetapkan masa menonton TV

Kanak-kanak kini tidak perlu lagi berada di ruang tamu untuk menonton TV. Dengan telefon bimbit dan tablet yang sentiasa tersedia, kini lebih mudah untuk seorang kanak-kanak menonton sebarang rancangan di mana-mana jua.

Jika anda ingin mengehadkan jumlah masa yang boleh diluangkan oleh si manja berumur 6 tahun untuk menonton tv, tip berikut boleh membantu:

Pastikan dia meminta izin sebelum menonton TV atau sebarang peranti
Ini membolehkan anda untuk mengetahui bila dan apa yang sedang dia ditonton.

Tonton bersama-sama: Ketahui apa yang dia suka dan tontonilah bersama-sama. Ini boleh menjadi masa berkualiti bagi dirinya dan anda. Dan apabila anda tahu apa yang dia suka, anda boleh melakonkan semula babak tersebut tanpa sebuah TV.

Kawalan ibu bapa: Biasakan diri dengan fungsi kawalan ibu bapa dan gunakannya, terutamanya jika anda membenarkan si manja mentonton rancangan tanpa pengawasan orang dewasa.

Rakaman rancangan: Rakam rancangan kegemarannya untuk ditonton pada masa yang lain, contohnya pada hujung minggu. Dengan cara ini, masa di waktu malam pada hari-hari lain boleh diluangkan untuk kerja rumah dan keluarga